BACA ÇIKIŞ TALİMATI

ŞÖMİNE BACA SİSTEMİ

Baca, davlumbazın üstünden çıkar ve ortasında bulunur. Ateşin kontrollü yakılabilmesi, ısının kontrolü ve emniyeti bakımından doğru hazne ve yalıtım uygulaması ne kadar önemli ise, yanma olayı sonucu oluşan gazların emniyetli bir şekilde atmosfere taşınması da bir o kadar önemlidir. Doğru yapılmamış bir baca, şöminenin verimini olumsuz etkileyeceği gibi, kullanıcıyı zehirli gaz sızıntıları ve yangın gibi önemli sorunlar ile karşı karşıya bırakır. Şömine bacasında olması gereken en önemli koşullar iki tanedir. Bunlardan biri baca ölçüsü diğeri yalıtımdır. Şömine yapımında çok sık rastlanılan sorunlardan biri mevcut bacanın şömine için uygun olmamasıdır. Bu durumda baca, şömineye uygun şekilde tadilat yapılmalı; mümkün değilse şömine için yeni bir baca yapılmalıdır. Şekil 1.39’ da doğru yapılmış bir şömine bacasının elemanları ve yapım şeklinin çizimi görülmektedir. Baca dirseksiz ve mümkünse silindirik yapıda min. 20 cm çapında olmalıdır. Malzeme olarak ısıya (ortalama 300 derece) dayanıklı olmalıdır.

1- Hava boşlukları

2- Duman çıkışı

3- Baca özel bağlantı borusu (çelik spiral boru)

4- Ortalama 300 °C' ye dayanıklı baca borusu

5- Isı odası

6- Özel yalıtım malzemesi

7- Sıcak hava çıkış menfezi

8- Ana - Bağlantı baca fiting noktası. Bağlantı borusu, ana bacaya min.15 cm girmeli ve etrafı ısıya dayanıklı özel yalıtımla tamamen kapatılmalıdır.

9- Min. 20cm çapındaki ana baca girişi

10- Baca borusu önündeki yalıtım. Bacaya bitişik izo-tuğla veya arası min. 4cm hava boşluklu alçıpan kaplama. Alçıpan kaplama yapıldığı takdirde; tavan hizasında sıkışan sıcak hava kaçış delikleri veya bir menfez bırakılmalıdır.

11- Bacada eğim olmak zorundaysa, açı max. 45 dereceyi geçmemelidir.

12- Ekli hazır baca üniteleri birbirine kilitlenmeli ve hava sızdırmaz olmalıdır.

13- Çatı baca dış kaplaması

14- Baca mahya'yı min. 50 cm geçmelidir. Mahya hizası altında kalan baca çıkışları muhtemel türbülanslara (duman geri tepme) müsait olur.

Şömine baca sistemi

Şömine kullanımında problem yaşamak istemiyorsanız düzgün baca sistemine sahip olmanız gerekir.Aksi takdirde şömineniz dekoratif bir süs haline gelebilir.Gerçek bir ısı aracı olarak kullanabilmeniz için ideal bir bacaya sahip olmanız gerekir.Baca ölçüleri 20x20, 23x23, 25x25 olmak üzere kullanacağınız hazneye göre değişebilir.Baca yükseklikleri aşağıda gösterilmiştir;

Şömine baca ölçüleri

Şömineler günümüzde açık ve kapalı olarak iki seçenekte yapılmaktadır.Mevcut sistemin daha verimli ve kullanımı pratik olmasından dolayı (hızlı tutuşturma, yüksesk ısı performansı, ateş konrolü, pratik kül boşaltma v.s) kapalı haznelerin tercih edilmesi daha uygun olur.

USTAM ŞÖMİNE 20 Yıllık Tecrübe...

Web Tasarım : İLTAWEB